3 jakoinen treeniohjelma

Etsitkö tehokasta tapaa järjestää kuntosaliharjoittelusi ja saada aikaan parhaita mahdollisia tuloksia? 3-jakoinen treeniohjelma saattaa olla juuri se, mitä tarvitset. Tämä harjoittelumetodi on suosittu niin aloittelijoiden kuin kokeneempienkin kuntosaliharrastajien keskuudessa, sillä se tarjoaa selkeän rakenteen ja mahdollistaa tehokkaan lihasryhmittäin jaetun harjoittelun. Kolmejakoinen treeniohjelma auttaa optimoimaan palautumisajan ja varmistaa, että jokainen lihasryhmä saa riittävästi huomiota.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä 3-jakoinen treeniohjelma tarkoittaa, mitkä ovat sen edut ja miten voit itse aloittaa harjoittelun tämän ohjelman avulla. Lisäksi tarjoamme sinulle esimerkkiohjelman, joka auttaa sinua pääsemään alkuun ja saavuttamaan tavoitteesi kuntosalilla. Olitpa sitten vasta-alkaja tai kokenut treenaaja, tämä opas tarjoaa sinulle arvokkaita vinkkejä ja tietoa harjoittelusi tueksi.

Lähde mukaan ja ota selvää, miten voit rakentaa tehokkaan ja monipuolisen treeniohjelman, joka auttaa sinua kehittymään ja saavuttamaan haluamasi tulokset!

Mikä on 3-jakoinen treeniohjelma?

3-jakoinen treeniohjelma on harjoittelumenetelmä, jossa viikoittainen treeniohjelma jaetaan kolmeen eri harjoituspäivään. Jokainen näistä päivistä keskittyy tiettyihin lihasryhmiin, jolloin eri lihasryhmät saavat riittävästi aikaa palautua ennen seuraavaa harjoituskertaa. Tämä ohjelma on suunniteltu siten, että harjoitukset ovat tasapainossa ja monipuolisia, mikä auttaa kehittämään lihasvoimaa ja -kestävyyttä.

Yleisesti ottaen 3-jakoisen treeniohjelman jaottelu voi näyttää tältä:

 • Päivä 1: Rinta, olkapäät, ojentajat
 • Päivä 2: Selkä, hauikset
 • Päivä 3: Jalat, vatsa

Tämä jaottelu mahdollistaa sen, että kutakin lihasryhmää harjoitetaan intensiivisesti kerran viikossa, jolloin lihakset saavat riittävästi aikaa palautua ja kasvaa ennen seuraavaa harjoituskertaa. Esimerkiksi, rinta, olkapäät ja ojentajat saavat levätä ja palautua viisi päivää ennen seuraavaa treeniä, mikä auttaa ehkäisemään ylirasitusta ja edistää lihasten kasvua ja kehittymistä.

Kolmejakoinen ohjelma sopii sekä aloittelijoille että kokeneemmille kuntoilijoille. Aloittelijoille se tarjoaa selkeän rakenteen ja riittävästi lepoaikaa, kun taas kokeneemmat kuntoilijat voivat hyötyä ohjelman mukautettavuudesta ja mahdollisuudesta lisätä intensiteettiä ja harjoitusmääriä tarpeen mukaan.

3-jakoisen ohjelman edut

3-jakoinen treeniohjelma tarjoaa useita merkittäviä etuja, jotka tekevät siitä suositun valinnan sekä aloittelijoiden että kokeneempien kuntosaliharrastajien keskuudessa. Tässä ovat tärkeimmät edut:

1. Monipuolisuus ja tasapaino

 • Tehokas lihasryhmien jakaminen: Kolmejakoinen ohjelma mahdollistaa sen, että kukin lihasryhmä saa riittävästi huomiota. Kun treeniohjelma on jaettu kolmeen osaan, jokainen harjoituskerta keskittyy tiettyihin lihasryhmiin, mikä mahdollistaa niiden perusteellisen ja intensiivisen harjoittamisen.
 • Monipuoliset harjoitukset: Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden käyttää erilaisia harjoituksia ja välineitä, mikä auttaa kehittämään voimaa, kestävyyttä ja lihasmassaa tasapainoisesti.

2. Riittävä palautumisaika

 • Lihasten palautuminen ja kasvu: Yksi 3-jakoisen ohjelman suurimmista eduista on se, että se antaa lihaksille riittävästi aikaa palautua harjoitusten välillä. Tämä on tärkeää, sillä lihaskasvu tapahtuu pääasiassa palautumisen aikana.
 • Vammojen ehkäisy: Riittävä palautumisaika auttaa myös ehkäisemään ylikuntoa ja vammoja. Kun lihakset saavat levätä kunnolla, ne kestävät paremmin seuraavan harjoituskerran rasituksen.

3. Soveltuvuus eri taitotasoille

 • Aloittelijoille: Kolmejakoinen ohjelma tarjoaa selkeän ja yksinkertaisen rakenteen, joka on helppo omaksua. Aloittelijat voivat hyötyä siitä, että jokainen lihasryhmä saa oman harjoituskertansa, jolloin oppiminen ja tekniikan hallinta helpottuvat.
 • Kokeneemmille: Kokeneemmat kuntoilijat voivat hyötyä ohjelman joustavuudesta ja muokattavuudesta. Intensiteettiä ja harjoitusmääriä voidaan säätää yksilöllisten tavoitteiden ja tarpeiden mukaan, mikä mahdollistaa jatkuvan kehityksen.

4. Parantunut harjoittelun laatu

 • Keskittyminen ja intensiteetti: Kun jokaisella treenikerralla keskitytään vain tiettyihin lihasryhmiin, harjoittelu voi olla intensiivisempää ja keskittyneempää. Tämä parantaa harjoittelun laatua ja tehostaa tulosten saavuttamista.
 • Motivaatio ja vaihtelu: Kolmejakoinen ohjelma tarjoaa sopivasti vaihtelua, mikä auttaa ylläpitämään motivaatiota pitkällä aikavälillä. Harjoitusten monipuolisuus pitää treenin mielenkiintoisena ja haastavana.

5. Helppo soveltaa eri tavoitteisiin

 • Voimaharjoittelu: Ohjelmaa voidaan helposti mukauttaa voimaharjoitteluun keskittymällä raskaisiin perusliikkeisiin ja pitkiin palautusaikoihin.
 • Lihasmassan kasvatus: Lihasmassan kasvattamiseen voidaan painottaa hypertrofiaharjoittelua, jossa käytetään keskiraskaita painoja ja korkeampia toistomääriä.
 • Kestävyys: Ohjelmaan voidaan lisätä kestävyysharjoituksia ja sykettä nostavia liikkeitä, mikä auttaa parantamaan yleiskuntoa ja kestävyyttä.

Esimerkkiohjelma

Jos olet valmis kokeilemaan 3-jakoista treeniohjelmaa, tässä on esimerkkiohjelma, joka kattaa koko kehon. Tämä ohjelma on suunniteltu siten, että jokainen lihasryhmä saa riittävästi huomiota ja palautumisaikaa. Voit muokata tätä ohjelmaa tarpeidesi ja kuntotasosi mukaan.

Päivä 1: Rinta, olkapäät, ojentajat

Rinta

 1. Penkkipunnerrus – 4 sarjaa x 8 toistoa
 2. Vinopenkkipunnerrus käsipainoilla – 3 sarjaa x 10 toistoa
 3. Pec Deck -kone – 3 sarjaa x 12 toistoa

Olkapäät

 1. Pystypunnerrus käsipainoilla – 4 sarjaa x 8 toistoa
 2. Vipunostot sivuille – 3 sarjaa x 12 toistoa
 3. Takaviparit – 3 sarjaa x 12 toistoa

Ojentajat

 1. Ranskalainen punnerrus – 3 sarjaa x 10 toistoa
 2. Kapea penkkipunnerrus – 3 sarjaa x 8 toistoa
 3. Ojentajapunnerrus taljassa – 3 sarjaa x 12 toistoa

Päivä 2: Selkä, hauikset

Selkä

 1. Maastaveto – 4 sarjaa x 6 toistoa
 2. Ylätalja leveällä otteella – 4 sarjaa x 10 toistoa
 3. Kulmasoutu käsipainoilla – 3 sarjaa x 10 toistoa
 4. Alataljasoutu – 3 sarjaa x 12 toistoa

Hauikset

 1. Hauiskääntö tangolla – 4 sarjaa x 8 toistoa
 2. Vuorokäsihauiskääntö käsipainoilla – 3 sarjaa x 10 toistoa
 3. Hammer-kääntö – 3 sarjaa x 12 toistoa

Päivä 3: Jalat, vatsa

Jalat

 1. Kyykky – 4 sarjaa x 8 toistoa
 2. Jalkaprässi – 4 sarjaa x 10 toistoa
 3. Reidenojennus – 3 sarjaa x 12 toistoa
 4. Reidenkoukistus – 3 sarjaa x 12 toistoa
 5. Pohjenousu seisten – 4 sarjaa x 15 toistoa

Vatsa

 1. Lankku – 3 sarjaa x maksimi aika
 2. Vatsarutistus – 3 sarjaa x 15 toistoa
 3. Jalkojen nosto – 3 sarjaa x 12 toistoa

Vinkkejä ja huomioita:

 • Lämmittely: Muista tehdä kunnollinen lämmittely ennen jokaista harjoitusta vammojen välttämiseksi. Esimerkiksi 5–10 minuutin kevyt aerobinen harjoitus ja dynaamiset venyttelyt ovat suositeltavia.
 • Progressio: Lisää painoja ja vastusta asteittain kehityksen varmistamiseksi. Pidä kirjaa käytetyistä painoista ja pyri parantamaan suoritustasi jokaisella harjoituskerralla.
 • Palautuminen: Kiinnitä huomiota riittävään palautumiseen ja ravitsemukseen. Muista, että lihasten kasvu ja kehittyminen tapahtuvat pääasiassa palautumisen aikana.
 • Tekniikka: Varmista, että suoritat jokaisen liikkeen oikealla tekniikalla. Tämä auttaa ehkäisemään vammoja ja maksimoimaan harjoittelun hyödyt.

Tämä esimerkkiohjelma on hyvä lähtökohta 3-jakoisen treeniohjelman aloittamiseen. Muista kuunnella kehoasi ja tehdä tarvittavia muutoksia ohjelmaan, jotta se vastaa parhaiten omia tavoitteitasi ja kuntotasoasi.