Pre-workout juomien haitat

Yhden mielestä ennen kovaa salitreeniä tärkeintä on tankata reilusti hiilihydraatteja, kun taas toinen on sitä mieltä, että proteiini ennen treeniä on must-juttu. Se, mitä ennen salitreeniä tulisi nauttia, jakaa mielipiteitä ja onkin hyvä pitää mielessä, että se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille muille, sillä jokainen organismi, ruoansulatus ja metabolismi on erilainen.

Yksi asia, mistä monet treenaajat ovat samaa mieltä, on joidenkin pre-workout juomien haittapuolet. Pre-workout juomilla viitataan niihin ravintorikkaisiin palautusjuomiin, joita monet kuntoilijat nauttivat ennen treenaamisen aloittamista, koska niiden uskotaan tukevan lihasten kasvua ja palautumista. Mutta mitä haittaa tällaisten juomien nauttimisesta voi olla?

Pre-workout juomien haitat: Pidä mielessä

Monet puhuvat proteiinipitoisten palautusjuomien eduista treenin jälkeen. Palautusjuomien nauttimisen kannalta juuri ajoitus onkin erittäin tärkeää, ja tämän vuoksi huomiota kannattaa kiinnittää siihen, mitä suuhunsa laittaa sekä ennen että jälkeen treenin. Paras proteeinijauhe sinulle on sellainen, joka maistuu mielestäsi hyvältä ja sen nauttiminen on nautinnollista, ei mitään pakkopullaa. Palautusjuoma on kuitenkin eri asia kuin pre-workout juoma ja mielestämme sillä on tärkeämpi rooli kuin pre-workout juomalla.

Pre-workout juomat sisältävät usein piristäviä ainesosia, kuten kofeiinia sekä lihasten kasvua tukevia ainesosia, kuten kreatiinia ja BCAA-aminohappoja. Vaikka kaikki edellä mainitut ainesosat tukevat tehokkaampaa treeniä, ei niiden nauttiminen yleensä ole tarpeen, sillä tärkeintä on, että varmistat aina riittävän nesteytyksen sekä nautit tarpeeksi proteiineja ja hiilihydraatteja.

Yksi pre-workout juomien suurimmista haitoista on se, että mikäli niitä nautitaan liikaa, ne voivat tarjota liikaa energiaa. Osa pre-work juomista voi sisältää pahimmassa tapauksessa vielä paljon sokeria maun parantamiseksi. Ja tehokas salitreeni ei vastoin monia uskomuksia itse asiassa vaadi elimistöltä valtavia määriä energiaa, vaan tärkein prosessi tapahtuu vasta salitreenin jälkeen levossa.

Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää panostaa tasapainoiseen ruokavalioon vuorokauden ympäri, eikä kompensoida treeniä erilaisilla pre-workout tai palautusjuomilla laiminlyöden samalla tasapainoisen ruokavalion tarjoamat luonnolliset hiilihydraatit ja proteiinit. Painoindeksilaskurin avulla voi muutenkin katsoa ennen treenien aloittamista mitä kannattaa tehdä. Lisätä painoa vai vähentää painoa. Monet jotka haluavat pudottaa painoa eivät todellakaan tarvitse lisää kaloreita elimistöön.

Pre-workout juomat sisältävät usein suuria määriä kofeiinia, ja liiallisen kofeiinin nauttiminen voi haitata unen saantia ja näin ollen häiritä palautumista. Jos sinulla on vaikeuksia nukkua iltaisin, niin koita vähentää kofeiinin määrä. Treenillä on loppujen lopuksi pieni merkitys hyvässä treenissä. Lepo ja asianmukainen ruokavalio ovat useiden asiantuntijoiden mielestä tärkeämpiä asioita kuin itse treeni.

Näin ollen isoimpana haittana pre-workout juomissa ja niiden nauttimisessa voi olla levon häiritseminen. Vaikka treenatessa sinulla voisi olla enemmän energiaa, ei tästä ole hyötyä jos sen kustannuksella on huonompi palutuminen.

Enemmän haittaa kuin hyötyä?

Pre workout juomilla voi olla jopa enemmän haittaa harjoitteluun

Pre-workout juomien nauttiminen silloin tällöin ei yleensä ole haitallista, mutta on hyvä pitää mielessä, että tavallisessa treenaamisessa niistä ei myöskään ole juurikaan hyötyä. Tästä syystä kannattaakin miettiä, olisiko parempi pistää näihin juomiin sijoitetut rahat johonkin muuhun tarkoitukseen, joka tukee treeniä huomattavasti tehokkaammin – esimerkiksi personal trainerin tai ravitsemusterapeutin palkkaamiseen?

Pre-workout juomien etuja saatetaan siis usein liioitella. Tässä kohtaa peliin astuu myös niin kutsuttu lume-vaikutus, jossa tiettyä ainetta nauttimalla aivot saadaan uskomaan, että kyseinen aine auttaa, vaikka tästä ei olisikaan sen kummempaa näyttöä. Tämän pohjalta voitaisiin jopa väittää, että pre-workout juomat voivat antaa lisäpuhtia harjoitteluun, sillä niiden nauttiminen voi saada aivot uskomaan, että treenistä tulee tehokkaampi – jolloin myös oikeasti treenaa tehokkaammin. Varsinkin aloittelevilla salitreenaajilla tämä voi olla erittäin tarpeellistakin.

Liika on kuitenkin aina liikaa, eikä pre-workout juomien kanssa tule liioitella. Sama nyrkkisääntö pätee moneen asiaan, kuten esimerkiksi uhkapelaamiseen kasinoilla – kohtuus kaikessa! Treenin aikana paras juoma on aina vesi, ja erityistä huomiota kannattaa kiinnittää nimenomaan siihen, mitä treenin välissä laitetaan suuhun. Tasapainoinen ruokavalio, joka tarjoaa omaan aktiivisuustasoon nähden riittävästi energiaa, proteiinia ja hiilihydraatteja, tukee moninkertaisesti tehokkaammin lihasten kasvua kuin yksikään pre-workout juoma.