Mitä on pre-workout juoma? Kattava tietopaketti

Pre-workout -juomat tuovat oikein käytettynä lisää energia ja suorituskykyä treeneihin, mikä näkyy parempina treeneinä ja nopeampina tuloksina. Ne ovatkin suosittu tapa saada kaikki irti treenistä.

Tunnetko sinä jo pre-workout -juomat ja niiden hyödyt sekä mihin niitä käytetään? Seuraavassa esittelemme kattavasti kaiken, mitä näistä tuotteista on hyvä tietää, ja minkälaisia valmisteita kannattaa välttää.

Mitä on preworkout, ja mitä se tekee?

Kaikilla meistä on toisinaan päiviä, jolloin treenaaminen ei tunnu hyvältä. Toisinaan taustalla ovat luonnolliset syyt, kuten huonosti nukuttu yö tai stressi, mutta myös kehosi voimavarat voivat olla liian heikot treenaamiseen.

Pre workout -tuotteet, joita löytyy monessa eri muodossa aterioista juomiin, on suunniteltu antamaan kehollesi energiaa urheilusuoritusta varten. Tuotteiden myötä energiataso nousee ja keskittymiskyky paranee.

Yleensä Pre workout -valmiste nautitaan noin 30 minuuttia ennen harjoituksen alkua. Tämä edesauttaa sitä, että kehollasi on käytössä ylimääräisiä hiilihydraatteja ja glukoosia, joka nostaa energiatasoja. Näin jaksat treenata paremmin.

Pre workout -tuotteet on suunniteltu erityisesti onnistunutta treeniä silmällä pitäen, eikä niitä voi korvata hyvin esimerkiksi kahvilla tai välipalalla. Käyttämällä tarkoitukseen suunniteltua valmistetta optimoit kehosi voimavarat suoritusta varten.

Mitä pre-workout juomassani on, ja onko se turvallista?

Pre-workout -tuotteet sisältävät hieman erilaisia ainesosia riippuen juomasta. Kofeiini on suosituin ainesosa, jota on käytännössä lähes jokaisessa valmisteessa. Seuraavassa on esitelty tyypillisimpiä ainesosia tuotteissa. Kofeiinista kerrotaan tarkemmin omassa kappaleessaan.

Kreatiinia käytetään lihasvoiman ja suorituskyvyn kasvattamiseen treenin aikana. Luontaisesti sitä löytyy esimerkiksi lihasta. Kreatiini auttaa lihaksia toimimaan kauemmin ja tehokkaammin ja parantaa näin toistojen määrää.

Juomissa on yleensä myös erilaisia B-vitamiineja, kuten B1, B2, B5 ja B6, jotka vaikuttavat vireystasoon sekä B12, joka tukee veren tuotantoa. B3 taas suojaa soluja ja parantaa ihon laatua.

Monet juomista sisältävät myös NO2-buustereita, kuten Arginiinia ja sitrulliinia. Näiden tehtävänä on laajentaa verisuonia ja valtimoita, mikä parantaa verenkiertoa ja edesauttaa ravinteiden imeytymistä. Sitrulliini on arginiinin esiaste.

Mitkä ainesosat ovat hyväksi minulle?

Kaikki edellä mainitut ainesosat ovat hyödyllisiä, mikäli annos on ohjeen mukainen eikä yliannostusta synny. Tuotteesta riippuen mukana on usein myös muita ainesosia, jotka ovat hieman harvinaisempia.

BCAA, L-glutamiini sekä hiilihydraatit ovat esimerkkejä ainesosista, joita löytyy joistakin tuotteista mutta ei kaikista. Näistä yleisin on hiilihydraatit, jotka hyödyttävät erityisesti silloin, jos edellisestä ateriasta on kulunut jo aikaa.

Mikäli kokeilee juomia ensimmäistä kertaa, voi olla hyvä idea nauttia vain puolikas annos ja seurata, miten keho reagoi siihen. Eri valmistajien tuotteissa on myös eroja, joten testaaminen kannattaa.

Mitä ainesosia kannattaa välttää?

Tuotteissa kannattaa yleisesti etsiä aineosia, joiden teho on tutkittu ja välttää turhia täyteaineita sekä keinotekoisia väri- ja makuaineita. Silti ainoa aineosa, jonka määrää kannattaa selvittää tarkemmin, on kofeiini.

Koska kofeiini nostaa energiatasoja, on pre-workout -tuotteissa usein korkeita määriä kofeiineja. Liian suuri määrä kofeiinia ei kuitenkaan ole hyväksi kehollesi, eikä 400 mg vuorokausiannosta suositella ylitettävän.

On hyvä huomioida, että vuorokausiannos sisältää kaiken nauttimasi kofeiinin. Esimerkiksi 2dl:n kahvimuki voi sisältää jopa 150 mg kofeiinia. Jos siis aiot nauttia pre-workout -juoman, kannattaa kahvi jättää keittämättä.

Onko pre-workout juomat vaarallisia?

Suurin osa pre-workout -juomista on turvallisia, eivätkä ne sisällä ihmisille haitallisia aineosia. Henkilöillä voi kuitenkin olla yksilöllisiä eroja siinä, miten he sietävät eri ainesosia kuten allergioita tai yliherkkyyksiä.

Edellä mainittu kofeiini on tärkein asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota juomassa. Siinäkin yliannostuksen vaarana on lähinnä huono olo, eikä yliannostus aiheuta tutkimusten mukaan pitkäkestoisia haittoja.

Jotkut ihmiset ovat tosin raportoineet, että valmisteiden käytöstä on seurannut oireita, kuten pahoinvointia, ihoreaktioita tai sydämen toimintahäiriöitä. Tällöin kyseessä on kuitenkin yleensä suositeltua reilusti suurempi annostus. Katso tästä asiasta lisää informaatiota, ja tarkista meidän pre-workout juomien haitat -oppaamme!

Kofeiinin määrät ovat suuria

Pre-workout -juomat sisältävät usein suuria määriä kofeiinia. Mikäli annos on toistuvasti korkea, voi seurata kofeiinimyrkytys. Aikuinen henkilö voi saada oireita jopa 300–400 mg:n kerta-annoksesta, jonka jotkut juomat sisältävät.

Kofeiinimyrkytys ei yleensä ole vaarallinen, mutta se on hyvin epämukava tila. Oireina ovat esimerkiksi levottomuus, sydämentykytys ja vapina. Oireet menevät kuitenkin yleensä itsestään ohi, kun kofeiinin käytön lopettaa.

Ennen Pre-workout -juoman valintaa kannattaakin tarkistaa huolella, kuinka paljon kofeiinia tuote sisältää ja kuinka suuri vuorokauden kokonaiskulutuksesi kofeiinin suhteen tulee olemaan, jos nautit lisäksi esimerkiksi kahvia tai teetä.

Milloin pre-workout juoma kannattaa ottaa?

pre-workout juoma kädessä

Pre-workout -juoma otetaan nimensä mukaisesti ennen treeniä. Optimaalisena pidetään noin 30 minuutin väliä juoman nauttimisen ja suorituksen välillä, jotta keho ehtii ottaa juomasta vapautuvat ravinteet käyttöönsä.

Juomat sisältävät lukuisia ainesosia, jotka vaikuttavat hieman eriaikaisesti. Siinä missä kofeiini vapautuu käyttöön heti, vaatii esimerkiksi kreatiini enemmän aikaa vapautuakseen kehon käyttöön. Keho ei myöskään pysty varastoimaan kaikkia juomien ainesosia.

Mikäli treenisi ajoittuvat ilta-aikaan, kannattaa huomioida, että kofeiinin puoliintumisaika on hidas. Näin ollen juoman nauttiminen voi olla haitaksi yöunille. Mikäli mahdollista, treenit kannattaakin sijoittaa aiempaan ajankohtaan.

Kannattaako pre-workout juomaa ottaa joka kerta ennen salitreeniä?

Moni luulee, että pre-workout juoma kannattaa napata joka treenin yhteydessä. Tämä on yleinen harhaluulo, joka ei kuitenkaan pidä paikkansa. Käyttämällä valmistetta jatkuvasti, voi sen teho heikentyä huomattavasti.

Jos pre-workout -valmisteita nauttii säännöllisesti, keho voi tottua sen aineosiin, jolloin ne eivät enää vaikuta. Tuotteen käyttö kannattakin lopettaa säännöllisesti ja antaa keholle noin 6-8 viikkoa aikaa levätä.

Mikäli ei malta pitää pidempää taukoa tuotteen käyttämisestä, on vaihtoehtona myös ottaa käyttöön väliaikaisesti esimerkiksi tyrosiini, joka toimii niin ikään hyvänä ja edullisena pre-workout -valmisteena.

Yhteenveto pre-workout juomista

Pre-workout -juomat ovat hyödyllinen lisä treenin tehostamiseen. Ne sisältävät monia ainesosia, jotka auttavat kehoamme saamaan kaiken irti treenistä. Tämän myötä tuloksia syntyy nopeammin ja mieliala on parempi.

Juomat sisältävät hieman eri aineosia tuotteesta riippuen. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kofeiinin määrään, sillä toisissa juomissa tasot ovat huomattavan korkeita. Myös juomien käyttöä ilta-aikaan kannattaa harkita.

Tuotteiden suhteen on myös hyvä muistaa, että keho tarvitsee luontaisesti myös lepopäiviä, eikä aina ole hyvä idea lähteä treenaamaan ja parantamaan energiatasoja keinotekoisesti. Joskus olemme yksinkertaisesti liian uupuneita treenaamaan.